onsdag 21. januar 2009

Med rosa strutteskjørt – og noen litt enklere utgaver…

På begge sidene av framtrappa står de, – klosterpeonene, Paeonia officinalis ' Rosea Plena' og blomstrer sjenerøst hver eneste forsommer. – Det er deilig å følge knoppene som sprekker opp og åpenbarer de deiligste, knallrosa strutteskjørtene – som noen dager senere går over i blekrosa – for til slutt å falme til nesten offwhite…

P6075311, resized

P6075312

En peon i ferd med å folde seg ut – det synes jeg er vakkert! :-)

P6075341

P6075326

P6122214

P6075309

Og så er den helt utsprunget! Jeg synes nesten den ser ut som en bringebærdessert! :-D

P6122217

P6182419 Paeonia officinalis

Etter noen dager ser vi at blomstene har falmet, og har det regnet kan vi risikere at blomstene ligger nesten flatt ut fordi de blir så tunge i hodene av alt vannet. Så det er best å sørge for god støtte i god tid! ;-)

P6182420 Paeonia officinalis Disse to tuene med peoner har stått i hagen så lenge jeg kan huske, – mest sannsynlig lenge før jeg ble født – og kanskje vil de fortsatt stå der og blomstre trofast hver eneste forsommer også etter min tid. – Måtte det imidlertid bli lenge til! ;-)

P6122283

P7303855 Rosa rugosa

Rosa roser. Først den enkle rosa nyperosa, Rosa rugosa, eller rynkerose som den vel strengt tatt heter på norsk. – Hardfør så det holder, – og klarer seg helt ned i strandkanten så den omtrent står med røttene i saltvann! Den sprer seg med rotskudd, og vil fort flytte på seg dersom den får sjansen!

P7042844 Rosa 'Louise Odier'

‘Louise Odier’ er også en rosa rose. En bourbonrose med cammelialignende rosa roser! Den ble introdusert i 1851, blomstrer gjennom hele sommeren, og har en god duft! Blir gjerne mellom en meter og halvannen høy!

P6122253

Akeleiene (Aquilegia) lever sitt selvstendige liv i hagen vår. – De krysser seg og velger voksestedene sine selv. – Det hender ofte at en og annen plante blir flyttet fordi dens eget valg av voksested ikke helt passet inn i mine planer, – men ofte får de stå der de står! Doble og enkle, hvite, rosa, røde og fiolette, – de er like deilige alle sammen!

P6122303 Og til slutt i dag: En gudeblomst! (Dodecatheon meadia). Den dukker opp omtrent når våren blir sommer. – Vil du lese mer om den kan du følge denne linken til det danske hagenettstedet Havenyt.dk.

Ha en riktig fin ettermiddag og kveld!

Knut Olav

2 kommentarer:

 1. Den siste var artig! Mye vakkert hos deg i dag også:) Peoner er forresten blant mine absolutte favoritter i hagen. Har bl. a. en hvit en som ikke har blomstret enda, så jeg flyttet den i fjor. Blir spennende å se om den blomstrer i år:)

  SvarSlett
 2. Ja, hehe, jeg har visst også en hvit! :-)
  Det hadde jeg helt glemt - mon tro hvor jeg har bilder av den! - Vel, vel, jeg finner dem nok! Hehe...
  Et godt tips hvis du vil ha peonplanter i blomst litt fort: Kjøp store planter. - De koster mer, men hvem tenker på det når blomsterknoppene strekker seg og man kan vente på blomstringa?
  Ha en riktig fin kveld!

  SvarSlett