søndag 15. mars 2009

Hekkan…

Jeg har fått et spørsmål om hekk. – Og det svarer jeg like gjerne på i bloggform, for det kan jo være flere der ute som har samme spørsmål.

Vi har to forskjellige hekker: Vinterliguster og bøk. Begge beholder bladene om vinteren, den førstnevnte har grønne blader (og blir riktignok noe “glissen” utpå ettervinteren/våren) mens bøkas blader blir brune men henger på til langt utpå våren! Vi har ganske mye hekk, og valgte derfor å bruke to ulike typer for å få litt variasjon og “brekke av litt”. – Tror gjerne det ville blitt litt mye av det gode å bruke samme hekken til alt. – Men det er en smakssak.

Bilder:

2008-09-20 Hagen på Møll (93)

Dette er vinterligusterhekken, og bildet er tatt 20. september i fjor høst. Det vanligste spørsmålet er om den vokser fort. – Ja – og nei!
De fleste som planter hekk vil ha en hekk som vokser fort opp til ønsket høyde – og stopper! Den hekken finnes ikke, med mindre man regner “gjerde” som hekk…

Velger man vinterliguster (eller bøk for den saks skyld), anbefaler jeg alltid å kjøpe barrotsplanter rundt påsketider (en god del penger å spare, og du får ofte veldig kraftige og flotte planter). Det er også lurt å fjerne alt ugrass der du planter hekken, slik at hekkplantene får etablert seg godt og ikke trenger å kjempe om vann og næring! Og så er det viktig at du klipper plantene ganske langt ned! Det kan virke veldig feil om du vil ha hekken fort opp på halvannen meter, – men hvis du lar være å klippe, får du i løpet av et par år en tynn, pjuskete hekk med store “gliper” i bunnen, og med form som en V… Den blir lite pen!
Hvis du derimot klipper den ned til, ja, her strides sikkert de lærde, og jeg er ikke lærd (men jeg har fått fine hekker), si ca 20-25 centimeter, så busker plantene seg til, og det blir flere skudd som går oppover!

2008-09-20 Hagen på Møll (213)

Og så passer vi på å klippe hekkene omtrent for hver tiende eller femtende centimeter. – Uavhengig av tid på våren/sommeren/høsten… Det gjør at den blir tett! Pass også på at du klipper den litt på skrå, som den nederste delen av en A… Den vokser som regel kraftigst i toppen, så hvis du klipper sidene helt loddrett, vil den fort bli breiere i toppen og se uproposjonert ut. – Klipper du den derimot litt skrått, får hele høyden godt med lys, og om den vokser litt kraftigere i toppen, så ser den likevel velproposjonert ut!
Vi “friklipper” med en “hånd-hekksaks” fra Fiskars. – Det fungerer kjempebra! Jeg var redd det ville bli for slitsomt (for vi har ganske mye som skal klippes), men den duger som bare det!

Joda, det tar tre-fire år å få en fin hekk. – Men heller det for å få et godt resultat, enn å få rett høyde etter to år, med en hekk som du kan spassere rett igjennom! :-)
Og når plantene er godt etablert, så vokser de godt, tror gjerne de hadde gått en halvmeter opp i løpet av en sommer om vi ikke hadde klippet dem jevnlig! – Og de er vakre, virkelig vakre!

Jeg tror cluet er jevnt arbeid og tålmodighet, samt ikke være redd for å klippe feil eller til feil tid! Erfaringene våre så langt er at “alt” går!

2008-09-20 Hagen på Møll (167)

Klippet slik blir plantene en rekke med busker med mange skudd og mange topper!

Bøkehekken derimot, skal ikke “toppes” før den nærmer seg ønsket høyde, og siden bøkehekken vår er yngre enn de andre hekkene, har vi ennå ikke toppet den. – Men når det gjelder sidene, så følger vi samme prinsippet med å “skrå” hekken, og korte inn enkelte sideskudd som blir for lange.

2008-12-07 Desember (15)

Vinterligusterhekken i begynnelsen av desember 2008. Bøkehekken i forlengelsen.

2008-12-24 Bøkehekken (2)

Og slik så bøkehekken ut på julaften 2008. – Legg merke til at vi holder jorda fri for ugrass under plantene så lenge hekken er i etableringsfasen. – Når hekken er ferdig etablert vil den klare å holde orden på det sjøl! :-)

2008-12-24 Bøkehekken (4)

Jeg synes fargen er utrolig vakker i lyset fra den lave vintersola! – Og jeg gleder meg til at hekken til sommeren kommer til å vokse seg ganske mye tettere enn den er nå! Den ble plantet for tre år siden, nærmer seg høyden vi ønsker, men er fortsatt ikke tett nok! – Men vi kommer til å slippe den mer “i bredden” når den har fått høyden sin!

2008-12-24 Bøkehekken (5)

Og dette får bli siste bilde i dette blogginnlegget!
Men folkens: Skal dere plante hekk, så fjern grasstorv og gjør jorda klar så fort snøen og telen har gått, og få tak på gode barrotsplanter som selges i bunter! Jeg vil nesten si “jo før jo bedre”!

Lykke til!
Knut Olav

3 kommentarer:

  1. takker og bukker og nikker og neier:)

    SvarSlett
  2. Hei, fine bilder! Hvor tett har du satt plantene i bøkehekken?

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett