onsdag 29. juli 2009

De rolige og behagelige plantene…

2009-07-29 Hagen i juli (47)
Vierhortensiaen (Hydrangea arborescens) ‘Annabelle’ er en koselig busk. Den gjør ikke så mye ut av seg, men er hardfør, og blomstrer rikelig – også der vanlig hagehortensia ikke trives i det hele tatt.
I fjor vår måtte jeg kappe den helt ned, – og dermed ble det ikke blomster i fjor, – men i år!!! Den blomstrer med store hvite baller på sidegreinene av fjorårets skudd, – så pass godt på når du beskjærer den, – fjern gjerne de gamle greinene, men pass på at en del av årsskudda blir stående igjen! – Nå i slutten av juli, når kveldene begynner å bli litt mørkere igjen, er det ganske koselig å ha vierhortensiaen i nærheten av huset, for de hvite “ballene” formelig lyser i mørket! Og så er det bare å ta en kvist og stikke i jorda hvis du vil ha en stikling!

2009-07-29 Hagen i juli (35)
De hvite agapanthusene gjør heller ikke så mye vesen av seg. – De står nå der i all sin ynde og vaier forsiktig i vinden. Denne planten står i ei potte på trappa. – Når oktober kommer får den seg en liten kjøretur i trillebåra og blir plassert i kjelleren til det igjen er på tide å få den ut igjen neste vår! – Noen vannskvetter i løpet av vinteren, samt fjerning av visne blader er alt stellet den får, – men nå sommerstid blir det både vann og gjødsel, – og hvis jeg husker på å få fjerna frøstandene i god tid før planten får brukt for mye energi på å sette frø – vel – da kan jeg være ganske trygg på at neste års blomstring blir utrolig mye bedre enn om plantene får gå i frø!
Den ene blå agapanthusen min, som vanligvis har kommet med 15-20 blomsterstilker, kom med bare 2 det ene året, men da hadde jeg latt alle frøstandene utvikle seg! – Og det er jo bare dumt, for jeg skal jo ikke bruke frøene til noe…
Det vil si: Hvis man vil så agapanthus, så er ikke det noe problem, og det tar bare 2-3-4 år før de blomstrer, – slik kan man få masse planter gratis, – og det er jo ikke så dumt, for det er jo dyre planter å kjøpe. – Men man trenger ikke mange never med frø, – det holder lenge å la et par frøstander utvikle seg!

2009-07-29 Hagen i juli (99)
Denne lille stiklen er også blant de som ikke “roper høyest” i hagen. – Men jeg synes den er utrolig fin! Koselig rett og slett! Heldigvis frør den seg – men ikke verre enn at det går helt greit! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (145)
De fleste revebjellene er røska opp og har havna på komposten for lengst, men det er alltid noen etternølere igjen (samt en haug med frøplanter som står og vokser og samler opplagsnæring til neste års blomstring). Bare noen få får stå igjen til frøene er modne, for her snakker vi overflod! Heldigvis er revebjeller veldig lette å luke vekk, samtidig som det går helt greit å flytte dem hvis man har lyst til å ha dem et annet sted enn der de har funnet plassen sjøl.

2009-07-29 Hagen i juli (65)
Det er ei stund siden jeg har vist bilder av røyrkveinen, så jeg tenkte jeg fikk ta med et bilde i dag! – Det har vært ganske utrolig å se på: Når det har vært kraftig regn, har aksene fanget opp så mye fuktighet at tuene nesten har bøyd seg til jorda, og en del strå har faktisk også brukket under vekten, – men så reiser de seg stort sett opp igjen når de tørker! – Tuene ble planta i fjor, men har mer enn fordobla seg i størrelse fra i fjor til i år, – jeg vil tro de omtrent har firedobla seg! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (206)
Her har vi en helt annen vekstform. – Kiwiplantene fikk endelig noe å klatre på – og det satt de pris på! Vi var spent på hvordan de ville takle den første vinteren – men det gikk fint! – Det gikk verre utover våren, da de omtrent ble kvalt av rabarbraplanten som tok helt av! – Neste år regner jeg med at det går bedre, for da har de kommet seg litt mer i høyden, og slipper å bli liggende under rabarbrabladene og lide…

2009-07-29 Hagen i juli (212)
Ganske pene blader, – og nydelige å ta på! ;-)
Så blir det spennende å se med tida, – om det faktisk blir kiwi på garden! Naboen over elva får det visst til, så da regner vi med at det går her også!

2009-07-28 Hagen på Møll (96)
Ellers har vi for første gang valnøtter på treet vårt i år! Ganske koselig egentlig! Vi hadde besøk for halvanna uke siden, og gjestene lurte på hva slags tre det var som sto i plenen. “Valnøtt” sa jeg “men vi har ikke fått noen nøtter på det ennå!” - “Hm, men hva er det der da?” spurte ene gjesten og pekte opp på to fine nøtter! – Og det var jo ingen tvil om det. – Men såvidt vi har funnet ut av er det de to eneste, – så det blir ikke akkurat noen gigantavling! :-D
Men jeg kunne ikke helt dy meg, og la ut følgende melding i statusfeltet på Facebook: Knut Olav H.M “er stolt av nøttene sine! :-D”. For å si det sånn: Reaksjonene lot ikke vente på seg! ;-) Så jeg måtte selvsagt legge ut dette bildet for at ingen skulle være i tvil om hva det dreide seg om!

2009-07-29 Hagen i juli (189)
Og så tilbake til vierhortensiaen igjen – og sommerhyasinthene! – Nå har de blitt ganske stå høye og staselige! – Jeg har et par nærbilder jeg skal vise også. – Sommerhyasinthene frør seg også, og en dag jeg får tid skal jeg grave opp en del av frøplantene (de ser ut som lange, litt sukkulente grasstrå) og sette dem i en “barnehage” hvor de kan stå og vokse et par-tre år så det blir litt størrelse på løken/knollen. Det er veldig gøy, for jeg har jo sådd disse sjøl, og da de begynte å blomstre syntes jeg de var kjempeflotte, men de var ganske små. – Nå har de blomstra noen år, og fått en ganske imponerende størrelse i forhold til første året!

2009-07-29 Hagen i juli (191)
Hvis ikke dette er sommeridyll – da vet ikke jeg! Sommerhyasinth og vierhortensia. To utrolig forskjellige planter – men som passer så utrolig godt sammen!

Nå bikker vi straks august – og har fortsatt maaaaange deilige hagedager tilgode! Nyt dem!
Knut Olav

3 kommentarer:

  1. Er helt forgapt i hagen deres - vakker er den :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk! Den er til glede og rekreasjon for oss - og kan den være til inspirasjon eller glede for andre - er ingenting bedre enn det! :-)

    SvarSlett
  3. Sønnen min kjøpte seg hus i Skien hvor det vokser et valnøttre, så nå er dem egenforsynte til jul,det er sjeldent å se i hager her på østlandet.Ja, vær stolt av nøttene dine du..

    SvarSlett